Tsempin historiaa ja nykyhetkeä

Iloinen ja sitkeä yrittäjäEeva Aaltonen halusi vuonna 1985 perustaa oman yrityksen. Vuosia hän oli toiminut eri työnantajilla, mutta nyt oli aika satsata omaan ja kokeilla itsenäistä liiketoimintaa.

Tuleva yrittäjä löysi kahvilalleen paikan Helsingin Alppilasta, Linnanmäen ja Kulttuuritalon läheltä, Kirstinkadulta. Liikehuoneistossa oli aiemmin toiminut Jarkos-kuvan studio, jolta tilat vuokrattiin ja muutaman vuoden päästä Eeva osti huoneiston itselleen.

Paikka remontoitiin baariksi omin voimin ja oma persoonallinen työ on edelleen nähtävissä sisustuksessa. Koska Eeva alusta lähtien tiesi viettävänsä baarissa lähes puolet vuorokaudesta, tehtiin siitä "toinen koti" niin itselle kuin asiakkaillekin.

Aluksi baari toimi pelkästään kahvilana, mutta saatuaan keskarioikeudet, baarista tuli kulmakunnan suosikkimesta ja tupa oli täynnä jatkuvasti varsinkin viikonloppuisin.

Ramin suunnittelema Tsempin mainospinssi, joka oli esillä näkyvästi mm. Tuttu Juttu-ohjelmassa vuosia sitten

Kallioon ja Alppilaan on vuosien mittaan tullut valtava määrä uusia keskarikuppiloita ja ravintoloita. Kilpailu on kiristynyt jatkuvasti, asiakkaita ei yksinkertaisesti tahdo millään riittää kaikille tarpeeksi ja omistajat ovat vaihtuneet tiheästi. Eeva on pysynyt persoonallisella baarillaan kuitenkin mukana ja nykyäänkin vakinaisia asiakkaita riittää. Monet ovat siirtyneet "yläkerran" kuppiloihin tai muuttaneet pois Alppilasta, mutta Eevan Tsemppi pitää pintansa ja asiakaskuntansa edelleen.

Iloista porukkaa Tsempissä Vappuna -98Baarissa käyvät niin herrat kuin narrit, julkkikset ja kulmien vähäosaisimmat. Levyjulkkareita on pidetty (mm. Turo`s Hevi Gee), häitä juhlittu, hautajaisten tilaisuuksissa surtu ja monet yksityisbileet pidetty. Lomillaan pääkaupunkiseudulla ihmiset pistäytyvät Oulusta, Jyväskylästä, Savonlinnasta, Joensuusta ja milloin mistäkin moikkaamassa ja sanovat näin tekevänsä eräänlaisen oman "pyhiinvaellusmatkansa" Eevan Tsemppiin.

Julkkisasiakkaitakin riittää; muistona mm. on Virtasen Jukan ja Eevan kuvasuurennos edelleen seinällä, samoin Veltto-Pertti Virtanen kanssamme kuvassa. Radion Sinfoniaorkesterin porukkaa pistäytyy harjoituspausseillaan virkistäytymässä. Jukeboxissa soivat Jari Sillanpäältä sekä RadioMafian pojilta lahjaksi saadut levyt Eevan omien Hurriganes-kiekkojen lisäksi ja meno on joskus melkoista. Ihmiset viihtyvät ja palaavat aina uudelleen uniikkiin Tsemppiin.

<<< Takaisin ekasivulle